Windows Kayıt Defteri(Regedit)

tarafından
100
Windows Kayıt Defteri(Regedit)

Kayıt Defteri

Kayıt defteri veya Windows kayıt defteri, Microsoft Windows işletim sistemlerinin tüm sürümlerinde kurulu yazılım ve donanım için bilgi, ayar, seçenek ve diğer değerlerin bir veritabanıdır. Bir program yüklendiğinde, kayıt defterinde yeni bir alt anahtar oluşturulur. Bu alt anahtar, konumu, sürümü ve birincil yürütülebilir dosyası gibi o programa özgü ayarları içerir.

Windows ilk piyasaya sürüldüğünde (örneğin, Windows 3.11), Windows ve Windows programlarının yapılandırmalarını ve ayarlarını depolamak için büyük ölçüde .ini dosyalarına güveniyordu. .ini dosyaları hala bazen kullanılıyor olsa da, çoğu Windows programı, yüklendikten sonra Windows kayıt defterinde yapılan ayarlara güvenir.

Kayıt Defteri Düzenleyicisi

Windows kayıt defterini görüntülemek ve değişiklik yapmak için Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisi kullanılabilir. Windows 3.x’te Kayıt Defteri Düzenleyicisi, Kayıt Bilgileri Düzenleyicisi veya Kayıt Düzenleyicisi olarak biliniyordu. Kayıt Defteri Düzenleyicisi, kayıt defterindeki tüm anahtarları ve değerleri görüntülemenize ve gerekli olduğunu düşündüğünüz Windows, program veya sürücü değerlerini değiştirmenize olanak tanır.

Kayıt Defteri Anahtar Sözcükleri

Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisi ilk açıldığında, tüm kayıt defteri değerlerini içeren kök anahtarları görüntüler. Aşağıda, en yaygın kök anahtarların her biri ve her birinin içerdiği değerler hakkında kısa bir açıklama bulunmaktadır.

Anahtar SözcükAçıklaması
HKCR (HKEY_CLASSES_ROOT)Dosya tipini dosya uzantısını ve Gömülü dosya linkini açıklar
HKCU (HKEY_CURRENT_USER)Hangi kullanıcının login olduğunu ve o kullanıcının windows ayarlarını
HKLM (HKEY_LOCAL_MACHINE)Bilgisayar hakkında spesifik bilgiler içerir, kurulmuş olan donanımlar yazılım ayarları ve diğer bilgiler.
Bu bilgiler bilgisyarda login olan tüm kullanıcılar için geçerlidir. Bu anahtar ve bunun alt anahtarları kullanıcılar tarafından görüntülenen ve düzenlenen kayıt defterinin en sık alanlarından biridir.
HKU (HKEY_USERS)Hem genel hem de kullanıcıya özel bilgiler dahil olmak üzere bilgisayarda oturum açan tüm kullanıcılar hakkında bilgiler içerir.
HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC)Bilgisayara bağlı donanımın mevcut yapılandırmasıyla ilgili ayrıntılar.
HKDD (HKEY_DYN_DATA)Yalnızca Windows 95, 98 ve NT’de kullanılan anahtar, dinamik durum bilgilerini ve tak ve çalıştır bilgilerini içeriyordu. Bilgiler, aygıtlar bilgisayara eklendikçe veya bilgisayardan çıkarıldıkça değişebilir. Her aygıta ilişkin bilgiler, ilgili donanım anahtarını ve sorunlar da dahil olmak üzere aygıtın mevcut durumunu içerir.