SSD Nedir?
Solid-State Drive‘ ın kısaltmasıdır. (Katı Hal sürücüsü). SSD, verileri tutmak ve bunlara erişmek için geçici olmayan bellek kullanan bir depolama ortamıdır.Bir sabit sürücünün aksine, SSD‘nin hareketli parçası yoktur, bu da ona daha hızlı erişim süresi, gürültüsüz çalışma, daha yüksek güvenilirlik ve daha düşük güç tüketimi gibi avantajlar sağlar. Maliyetler düştükçe, SSD‘ler hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda standart bir sabit sürücünün yerine geçmeye uygun hale geldi. SSD‘ler ayrıca netbook’lar, nettoplar ve çok fazla depolama gerektirmeyen diğer uygulamalar için harika bir çözümdür.
SSD Türleri
2,5 inç, mSATA, M.2 ve PCIe dahil olmak üzere farklı hız ve bağlantı türlerine sahip çeşitli SSD türleri vardır.
2.5 inç
Piyasada en yaygın olan SSD türüdür. En uygun fiyatlı SSD biçimidir en yavaş çalışan tür olsada yine de HDD(Hard Disk)’e göre çok hızlıdır. Eski laptop HDD boyutlarındadır.
mSATA
mSata isimi Mini-SATA kısaltması olarak İngilizce’den gelmektedir. Az yer kaplarlar ve farklı bağlantı girişine sahiptirler. Ayrıca devre kartları korumasız(açıktadır). 2.5 inçlerden biraz daha hızlıdırlar. Genellikle netbooklarda kullanılırlar fazla yer kaplamaması için.
M.2
mSata türü gibi bunlarında devre kartları çıplaktır. En önemli farkları hem SATA hemde PCIe girişlerine sahiplerdir, farklı uzunluk ve genişliklere sahiptirler. Ayrıca M.2 SSD sürücüler NVMe desteklerler. 2.5 inç ve mSATA SSD sürücüler ise NVMe desteklemezler.
PCIe
Bu tür SSD sürücüler arasında en pahallı aynı zamanda en hızlı olandır. Tür isimi ise kullandığı PCIe slotunu ima ettiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Anakartlarınızda ekran kartı ile aynı slot türünü kullanmaktadır. Standart bir SATA dan ortalama 4 kat daha fazla hız ile çalışma performansı sunarlar.
SSD Hız Farkları Nelerdir?
SSD sürücüler geleneksel SATA soketlerini kullandıkları için teoride saniyede maksimum hızları 750 MB. Yeni nesil SSD sürücüler ise anakart üzerinde bulunan PCIe soketini kullandığı için saniyede 1.5 GB‘a kadar hız sunmaktadırlar. PCIe M.2 bağlantı standartı ise 2014 yılında ilk olarak tanıtıldı(SSD). Saniyede yaklaşık 4 GB işlem hacmi sunarlar.
SSD Tarihi
Bugün kullandığımız SSD‘lere benzer cihazlar 1970‘lerde tanıtılmaya başlandı. İlk SSD‘ler, bilgileri depolamak için core ve DRAM teknolojilerini kullandı. Örneğin, Dataram 1976‘da BULK CORE adlı ilk SSD‘yi piyasaya sürdü. Bulky cihaz yalnızca 2 MB veri depolayabiliyordu. İlk yarı iletken depolama SSD‘si, 1978‘de piyasaya sürülen StorageTek STC 4305 idi, 45 MB veri depolayabilen ve maliyeti 400.000$.
Flash Memory daha sonra 1980‘lerde tanıtıldı ve geliştirildi ve SanDisk tarafından 1991‘de piyasaya sürülen ilk ticari flash tabanlı SSD‘nin piyasaya sürülmesinin önünü açtı .SanDisk SSD, 20 MB PCMCIA idi ve yaklaşık 1.000 $ ‘a satılıyordu. Daha sonra SanDisk, 1998‘de PATA arayüzlü ilk SSD‘yi piyasaya sürdü. SSD‘ler ilk piyasaya sürüldüğünden beri, büyük iyileştirmeler yapıldı, fiyatlar düştü ve ev bilgisayarları için depolama kapasiteleri 4 TB‘nin üzerine çıktı.