BIOS NASIL ÇALIŞIR?

tarafından
52
BIOS NASIL ÇALIŞIR?

Bios Nedir?

Bios temel giriş/çıkış sistem kısaltmasıdır. (“Basic Input/Output System”). Bilgisayarın anakartında bulunan bir “ROM (Read-Only Memory)” sadece okunabilen çiptir. Bilgisayarınızdaki en temel seviyedeki ayarlar yapmanıza olanak sağlar.

Bios Neler Barındırır?

BIOS, temel bilgisayar donanımının nasıl yükleneceği ile ilgili talimatları içerir. Ayrıca, bilgisayarın düzgün bir şekilde önyükleme gereksinimlerini karşıladığını doğrulamaya yardımcı olan, POST (Açılışta Kendi Kendini Sınama) olarak adlandırılan bir test içerir. Eğer bilgisayarınız POST testini geçemezse sesli sinyal kombinasyonlarını duyarsınız ve size sorunun ne olduğunu anlatmaya çalışır.

POST Nedir?

Post (Power-On Self-Test/”Açılışta Kendi Kendini Sınama”) kısaltmasıdır. Önyükleme işleminin geri kalanına başlamadan önce bilgisayarın tüm donanımın düzgün çalıştığını doğrulayarak tamamlaması gereken bir testtir POST testi bilgisayarın donanımlarını test eder. Ram, CD sürücüsü, Hard Disk, klavye, mouse vb. Hepsinin doğru çalıştığından emin olması gerekir. Eğer tüm donanımlar POST testini geçerse önyüklemeye başlar ve tek bir bip sesi üretir. POST başarısız olursa, karşılaşılan hatayı belirtmek için bir bip sesi kodu oluşturur ve bilgisayar açılmaz. Tüm POST hataları, bilgisayardaki bileşenlerden biriyle ilgili donanım sorunlarıyla ilgilidir. İnternette bunların tablosu var, herhangi bir hata ile karşılaşıldığında Bios hata seslerinden bakabilirsiniz.

BIOS ‘ un 4 Ana Fonksiyonu Nedir?

POST Önyükleme işleminin geri kalanına başlamadan önce bilgisayarın tüm donanımın düzgün çalıştığını doğrulayarak tamamlaması gereken bir testtir POST testi bilgisayarın donanımlarını test eder.

Bootstrap Loader Başlatılabilecek bir işletim sistemi var mı kontrol eder ve eğer varsa işletim sistemini devreye sokar.

BIOS drivers Bilgisayar üzerindeki donanımları düşük seviyeli olarak kontrol etmeye yarar.

BIOS setup veya CMOS setup Tarih, saat ve bilgisayar parolaları gibi sistem ayarları dahil olmak üzere donanım ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanıyan yapılandırma programı.

BIOS Çipi Yükseltilebilir veya Güncellenebilir mi?

Yükseltme olarak bir BIOS yongasına ek bellek eklemek, yalnızca mevcut BIOS yongasının yeni ve daha gelişmiş bir BIOS yongasıyla değiştirilmesiyle yapılabilir.BIOS çipindeki veriler, flash BIOS ise güncellenebilir. Özel olarak tasarlanmış yazılım kullanılarak BIOS, sorunları gidermek veya anakart için yeni özellikler eklemek üzere güncellenebilir.

Bilgisayarımda hangi BIOS var?

Bilgisayarınızdaki BIOS’un türünü veya sürümünü belirlemek için, BIOS kurulumuna erişmeniz gerekir. Ana BIOS ekranında, AMI, Award veya Phoenix gibi BIOS türünü ve BIOS sürümünü görüntülemelidir.

BIOS İlk Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

İlk BIOS, Gary Kildall tarafından geliştirilmiş ve 1974 yılında CP / M işletim sistemine dahil edilmiştir. Kildall, bir makinenin açılışta yüklenen ve makinedeki diğer donanımlarla iletişim kuran bir bölümünü tanımlamak için “BIOS” terimini icat etti.